Archief 2022

ARCHIEF 2022

Kerstfeest Okra Oude Bareel

20 dec, 2022,  Martine
Wat een fijn Kerstfeest bij Okra Oude Bareel!
Lekker eten aan mooie gedekte tafels in een feestelijke gedecoreerde zaal met een prachtig optreden van het ensemble l’Arte del Cantare.
De deelnemers aan de ‘Creagroep’ stelden hun fijne werkjes tentoon en verkochten t.v.v. ‘Uilenspel’, een organisatie die  gratis naschoolse ondersteuning biedt aan kinderen met een maatschappelijke kwetsbaarheid.
Klik op de foto voor het beeldverslag en klik hier voor de videopagina.

Kerstuitstap: Maastricht

9 dec, 2022,  Linda
We geraakten allemaal op tijd op de bus, niettegenstaande de spekgladde wegen! Ongelooflijk, maar we hadden geen enkele file die dag! Vlotjes bereikten we dit mooie Nederlands-Limburgse, historische stadje. Het voelde goed! Jacques informeerde ons over de rijke geschiedenis, waar we o.a. te weten kwamen dat Maastricht een katholieke concentratie van gelovigen heeft, dat deze Nederlanders zich vooral Limburger voelen, … Lunchen deden we aan de boorden van de Maas: bijzonder lekker en gezellig! Gidsen namen ons dan mee op een tour door Maastricht waar we op een humoristische manier alle hoeken van het stadje (😊) zagen.
Nog een kleine 2 uur vrij rondslenteren, winkelen, de kerstmarkt bezoeken, van een natje en een droogje genieten, … Stipt op tijd was iedereen aan de finish! Iedereen was superpositief en tevreden over deze geslaagde dag. We moesten niet naar huis ‘glijden’, want de wegen lagen er droog en veilig bij. Dankjewel voor deze geslaagde dag aan alle deelnemers! Hoe stemmig is Maastricht toch!
Klik op de foto voor het beeldverslag. 

Maandwandeling: De andere kant van Gent

5 dec, 2022,  Linda
Gent – Industrieel en Unesco Werelderfgoed
Het was weer ietsje anders. We maakten een dagwandeling van zo’n 12 km rond Gent. Onderweg ontdekten we prachtige stukjes natuur, maar evengoed hedendaags / historisch industrieel (erf)goed. Onder de middag lunchten we in het Balenmagazijn, het sociaal restaurant dat in de volledig vernieuwde ‘UCO-site’ ligt. Het sociaal element was op deze dag nooit ver weg. Malem, de sociale woonwijk uit de jaren 50 was ook een openbaring. Eindigen deden we in de Blaarmeersen, waar de natuur iedereen tot rust kan doen komen. Een drankje in de cafetaria van Natuurpunt rondde onze mooie dag af. Iedereen keerde tevreden huiswaarts.
Klik op de foto voor het beeldverslag. 

Dansen voor de lijn!

dec, 2022,  Annie
De Okra lijndansers op dinsdagnamiddag doen het uitstekend ! Onder leiding van Eric worden er allerlei danspasjes aangeleerd.
Dansen is zeer goed bewegen maar ook de grijze hersenmassa doen werken om de verschillende danspassen te onthouden is meegenomen.Soms een beetje moeilijk maar toch zo leuk !

Vanaf 10 januari bent u ook welkom.   Klik op de foto voor het beeldverslag en klik hier voor het filmpje.

Harp met een grote K van klassiek tot Keltisch

5 dec. 2022,  Patrick
Okra Academie Lochristi presenteerde maandag een prachtig concert met solo harp.  De getalenteerde harpiste Lakshmi Matthieu startte met een dynamisch stukje Bach gevolgd door een dromerig werk van Debussy, passend bij deze donkere dagen.  Na een woordje uitleg over de technische aspecten van de harp kregen we enkele composities, speciaal voor de pedaalharp geschreven.  Het stuk waarbij het ritme van de flamenco duidelijk aanwezig was kreeg veel applaus. Niet alleen de klassieke harp kwam aanbod maar ook de Keltische harp.  En bovendien bleek dat Lakshmi heel mooi kon zingen, op bekende Ierse en Vlaamse volksmuziek begeleidde zij zichzelf.  Tot slot bracht ze nog met veel gevoel een eigen lied opgedragen aan haar 2 jonge zonen.
Een sprankelend en fijn concert dat door de aandachtige toehoorders zeer geapprecieerd werd.
Klik op foto voor het beeldverlag.
En klik hier voor de video, je zal merken: de muziek is mooi en sfeervol.

Parnassus: Samen eten

25 nov. 2022,  Martine
Onze maandelijkse lunch met Okra Oude Bareel in de Parnassuskerk – Gent, het was terug lekker. Zo steunen wij een sociaal tewerkkingsproject Ateljee, waar mensen met een verminderde kans op de arbeidsmarkt worden tewerkgesteld.

Filmnamiddag bij Okra Oude Bareel

23 nov. 2022,  Martine
The Father – een hartverscheurende en diep empathische verfilming van de gelaagde problematiek van dementie. Een gezellige namiddag met een prachtfilm, lekkere taart en koffie in goed gezelschap.

Themawandeling: Champignons

21 nov. 2022,  Linda
Bernard Messiaen, natuurgids in hart en nieren, vergastte ons gedurende 4 km op een prachtig kleurrijk bostafereel. We wandelden door het Lembekebos en Bellebargiebos genietend van tientallen soorten paddenstoelen en zoveel meer. We kregen op elk moment een duidelijke uitleg over de oorsprong van de namen van grachten, waterlopen, bomen, bossen, paddenstoelen, … Een (grote) groep enthousiaste geïnteresseerden luisterde aandachtig en stelde massa’s vragen.
Volgend jaar spreken we opnieuw af, maar dan in een andere maand om andere soorten te kunnen zien. 

Klik op de foto voor het beeldverslag met de prachtige natuurfoto’s van Martine en Eric.

Culturele uitstap + Legermuseum, Brussel

18 nov. 2022,  Martine
Culturele uitstap naar Brussel, Jacques neemt ons mee naar het Jubelpark, het Koninklijk Legermuseum en de Europese wijk

Klik op de foto voor het beeldverslag.

Westerbegraafplaats

13 nov. 2022,  Linda
Mist verhinderde een klare kijk op deze prachtige landschapsbegraafplaats. Stilaan brak de zon door op de Westerbegraafplaats die nog steeds bijzonder kleurrijk oogde. Het feit dat de vorst nog geen vat kreeg op de bloemenpracht, was bij wijlen betoverend mooi.
An Gernalsteen, kunsthistorica en kenner van veel begraafplaatsen, gaf ons niet alleen de historiek van het begraven, maar ze schonk ook aandacht aan de gesneuvelden en oud-strijders die op het geuzenkerkhof rust vonden, aan kunstenaars, politici, …
Met de nodige humor toonde ze ons graven van gekende en minder gekende figuren uit het Gentse : schrijfster Virginie Loveling, Mielke Zoetekoeke of burgemeester Emile Braun, burgemeester Charles de Kerchove de Denterghem, Romain De Coninck, Vina Bovy, Cyriel Buysse, …
Het was waarlijk de moeite om erbij de zijn!  De afwezigen hadden ongelijk, zoveel is zeker!

Klik op de foto voor het beeldverslag,

Bezoek De Kromme Boom, People making People feel better

6 nov. 2022,  Linda
People making People feel betterOm 10 uur startte een groep wandelaars aan het parochiaal centrum, op weg naar De Kromme Boom. Anderen vergezelden ons ter plaatse.
De Kromme Boom is een eigenzinnig psychopedagogisch zorgproject dat uniek is op vele manieren. Het staat open voor mensen in een echte noodsituatie die door de mazen van het welvaartsnet glippen en niet meer kunnen functioneren in de maatschappij, of slechts aan de rand ervan. De medewerkers krijgen door zinvolle tewerkstelling in een zorgzaam midden een nieuwe kans om zichzelf terug te vinden en te integreren in de maatschappij, met succes.
Wat we daar in het maatwerkbedrijf te zien kregen, was een goed op elkaar ingewerkt divers  team. Marnix Boes, de bedrijfsleider, zorgde voor een bijzonder deskundige en boeiende rondleiding in de oesterzwammenkwekerij.

Als toemaatje ging iedereen naar huis met een bakje van dit heerlijk goedje.

Picknicken deden we in het gastvrije Groenhof, het verkooppunt van De Kromme Boom.  Je kan er terecht voor hun natuurproducten, natuurlijk oesterzwammen, chitaki, mooie bloemen en planten, confituren, en nog veel meer.
Tevreden keerden we huiswaarts met de intentie om terug te keren op 11 maart, hét moment om de werking van De Kromme Boom te steunen. Die avond vindt het in de streek vermaarde eetfestijn plaats, voorzien van een reuzetombola. We hebben mekaar afspraak gegeven op die dag.

MSK - Baertsoen

6 nov. 2022,  Martine Okra bezoek aan het MSK – Tentoonstelling Albert Baertsoen. Bart Cassiman, teamlid van Okra Oude Bareel, gaf ons vooraf een woordje uitleg over de kunstenaar en zijn werken.

Klik op de foto voor het beeldverslag.

Zoektocht in St-Niklaas

19 okt. 2022,  Martine
Met prachtig herfstweer een wandelzoektocht in St-Niklaas, een super toffe dag georganiseerd door Hilde en Linda,

Klik op de foto voor het beeldverslag.

Vlaams Parlement

14 okt. 2022,  Martine
Met Bart, gewezen Vlaams Volksvertegenwoordiger op bezoek aan het Vlaams Parlement in Brussel.
Niet alleen architecturaal maar ook qua kunstwerken is het parlementsgebouw een pareltje. We nemen een kijkje in de verschillende commissiezalen en de koepelzaal en nemen de lunch in het restaurant-De Daktuin

Klik op de foto voor het beeldverslag.

Bezoek aan Sierteeltmuseum, Zaffelare

Okra Oude Bareel op uitstap naar Zaffelare en het Sierteeltmuseum

Foto’s Martine

Herfstwandeling

Een fotoverslag van de wekelijkse wandeling op donderdag en dinsdag.
Voor info zie agenda hiernaast.

Foto’s Ann

 

Stadswandeling september


Stadswandeling op de laatste zondag van iedere maand met de steeds boeiende begeleiding door Jacques.
Inschrijven is niet nodig.

Klik op de foto voor het beeldverslag door Paul

Daguitstap naar de Westhoek - WO I

16 sept 2022,  Linda
Vrijdag 16 september – 8.30 uur: iedereen paraat om met onze chauffeurs naar de Westhoek te vertrekken. Het weer luidde niet veelbelovend, maar uiteindelijk zagen we die dag veel zon, prachtige wolkenformaties en één fikse regenbui. Een meevaller dus!
Hilde, onze gidse, historica én lid van Okra Oude Bareel bereidde de dagtrip minutieus voor. We werden geïnformeerd over pure historische feiten, gevechtstechnieken, oorlogswapens in WO I, gruwelijke leefomstandigheden van de soldaten aan het front, gevechtslinies, oorlogspartners, vijanden, … Ze ging de hele dag door om ons op een vlotte en vooral boeiende manier 4 oorlogsjaren te laten beleven. Bommenkraters, loopgravenstelsels, begraafplaatsen, … alles kwam aan bod op onze tournee. Tussendoor was plaats voor een aantal heel gevoelige oorlogsgedichten, waarvoor Linda zorgde.
Een verrassing was onze koffiepauze in de Hoeve Vive la Vache (Wijtschate) waar de eigenaars ons welkom heetten met heerlijke taart, advocaat, koffie… Ze gaven een uitgebreide uitleg over hun ultramoderne koeienstallen. Indrukwekkend!
Eindigen deden we in Ieper waar we de Britse Saint George Memorial Church bezochten. The Last Post aan de Menenpoort mocht niet ontbreken en dit ontroerend moment sloot onze prachtige dag af. Iedereen naar huis, méér dan voldaan!
Waar gaan we de volgende keer naartoe, was een algemeen gestelde vraag 😊. Meer hebben we niet nodig: gemotiveerde, dankbare en geïnteresseerde Okra-leden. Dankjewel, lieve mensen!

Klik op de foto voor het beeldverslag.

Wandelen in het Citadelpark

9 sept 2022,  Martine
Een gegidste wandeling met Jacques in het Citadelpark – Gent. Wij krijgen een deskundige uitleg van Jacques over de prachtige beeldhouwwerken opgenomen in het natuurlijke landschap van het park.

Maandwandeling "Assenede vertelt"

5 sept 2022,  Linda
We gingen in het kader van onze maandwandeling op de 1ste maandag, op pad met boeiende vertellers van de vereniging ‘Assenede vertelt’. We zagen op onze tocht weidse polders, doorkruist door dijken, kreken, … waarbij ons de grens tussen Nederland en België verduidelijkt werd. 365 grenspalen en 356 grensstenen duiden de 458 km lange grens tussen beide landen aan. We genoten van een mysterieus gebied dat leeft van de verhalen : oorlogen, smokkelaars, palingvissers, Canadese soldaten in WOII, enz… passeerden de revue. Een prachtige natuurwandeling van 7 km waarbij we gedurende 3 uur geëntertaind werden door 3 enthousiaste en volleerde kenners van het gebied. Een stop voor een ‘écht neuzeken’ uit het Meetjesland (een andere kleur en smaak dan het écht neuzeken’ uit Gent) en een ‘neutje’ werden enorm gesmaakt door de aanwezigen. We eindigen in de idyllische tuin van Café Pasé in de Hollekensstraat in Assenede.
Zij die eerder een ‘gewone’ wandeling van 8 km prefereerden, volgden onze gids Bart door het krekengebied.
Alweer een grote dankjewel aan onze fotografe van dienst, Martine!

Klik op de foto voor het beeldverslag van Martine en Linda.

Art Nouveau in Brussel

30 aug 2022,  Linda
Met 50 waren ze, de bijzonder geïnteresseerde leden van Oude Bareel. Na een fikse wandeling van Brussel Zuid naar het Hortamuseum kon de eerste groep dit prachthuis van Horta bewonderen. Hilde zorgde voor de nodige uitleg, zodat we als ‘kenners’ van art nouveau aan de slag konden. Ondertussen proefde groep 2 in de Pasteleria Focado van een heerlijke koffie met een pastel de nata, aangeboden door Okra Oude Bareel. De lunch ging door in La Quincaillerie, een soort van pakhuis, waar we van de verfijnde keuken konden genieten. Om 2 uur kwamen de gidsen ons ophalen en we vertrokken stadinwaarts om de buurt in Sint-Gillis onveilig te maken. Art Nouveau kende op het einde van de middag geen geheimen meer voor ons. Bij een lekker biertje rondden we deze mooie dag af.
Klik op de foto voor het beeldverslag van Martine en Linda.

Zondagse ochtendwandeling

28 aug 2022,  Martine
Met Jacques op pad in Gent.
Onder  grote belangstelling van de leden Okra Oude Bareel gaf Jacques ons een korte uitleg over straatnamen en historische gebeurtenissen. We praten nog na in de gloednieuwe microbrouwerij ARTEVELDE in het hartje van Gent.

Zomerse wandeling, Schorisse

2 aug 2022,  Linda
De goden waren mild voor ons! Een prachtige, zonnige dag met een heerlijk windje verwende 23 dappere stappers. Iedereen superenthousiast bij het zien van zoveel overvloedige natuurtaferelen. De zomer op zijn best. Prachtige kleuren, stevige hellingen, verrassende stopplaatsen, … Je kon kiezen tussen 6 km en 14.5 km. Allemaal stevige stappers, ieder op zijn eigen tempo. Op de middag zorgde de ‘Kruidenkeuken’ voor heerlijke, verse soep. Een prachtige gerenoveerde hoeve zorgde voor de huiselijkheid, de gastvrouw verwelkomde ons hartelijk. We rondden de dag af in de hoeve waar Del-I-Ce in Schorisse ons vergastte op versgemaakt ijs. Heerlijk! Een aanrader! Moe maar voldaan reden we huiswaarts door de golvende Vlaamse Ardennen. Hier komen we zeker terug!

Klik op de foto voor het beeldverslag van Martine

BBQ!

26 juli 2022
BBQ! Eindelijk terug BBQ!

Na 2 jaar onderbreking wordt terug aangeknoopt met de traditie: zomerse BBQ met Okra Oude Bareel.
Iedereen blijgezind: goede organisatie, mooi weer, lekker eten en goed gezelschap. Meer moet dat niet zijn.
Bekijk de foto’s maar: allemaal lachende gezichten.

Klik op de foto voor het beeldverslag van Paul

Maandwandeling, Impe

4 juli 2022,  Martine
Wandeling met Okra Oude Bareel naar het dorpje Impe bij Lede, we verkennen het natuurgebied van de Geelstervallei langs de Molenbeek en praten na op het terras bij Café De Oude Mol.

Klik op de foto voor het beeldverslag

Fuif Okra Oude Bareel

17 juni 2022 Bert,
Na 3 jaar wachten is het ons toch gelukt om terug een fuif te organiseren.
Het was een warme dag maar ook een hartverwarmende dag.
Thema “¡Viva España!”: iedereen mooi Spaans uitgedost (was ook een wedstrijd aan verbonden), met een lekkere sangria en een portie Paella in de hand, en met een fantastische DJ kunnen we spreken van een meer dan geslaagde avond, zeker voor herhaling vatbaar, afspraak ergens volgend jaar in oktober……….

Klik hier voor het beeldverslag van Bert.

Bloemschikken met Jo

 
Een 5-tal keer per jaar neemt Jo het initiatief voor een workshop bloemschikken.
Zij brengt het thema aan en zorgt voor het materiaal.
De deelnemers werken zelf het basisidee verder creatief uit.

Klik op de foto voor het beeldverslag van Paul.

 

Maandwandeling, Munte

13 juni 2022 Patrick,
Onder een stralende zon en een fotogeniek wolkendek hebben we een gezonde wandeling (4 km of 9 km) gemaakt op de Asselkouterroute in Munte.
Met de volledige groep werden we rondgeleid in de Christoforusgemeenschap waar een 20-tal personen met een verstandelijke beperking hun woonst hebben.
Met Linda en Bart op kop werd de wandeling van 9 km tot een goed einde gebracht. Ondertussen ging de andere groep met Eddy op bezoek in St-Bonifatiuskerk en aansluitend een tentoonstelling in de Pastorie.
Ten slotte werd, hoe kan het ook anders, samen de mooie namiddag beëindigd op een gezellig terras.

Klik op de foto voor het beeldverslag van Martine en Eric.
Klik hier voor meer info over de Christoforusgemeenschap.

Gent, Museum STAM

5 juni 2022 Linda,
De gids, duidelijk van Gentse origine 😊, wachtte ons op in het ‘Stadsmuseum’ van Gent of beter gekend als het STAM.  We trokken doorheen de boeiende Gentse geschiedenis. We liepen op het vernieuwd fotografisch stadsplan waar iedereen onmiddellijk naarstig op zoek ging naar zijn huis, de kerk van Oude Bareel, …. Leuk! Met de nodige humor van onze gids doorkruisten we de verschillende zalen waar we bleven stilstaan bij de opkomende lakenindustrie, de periode van Keizer Karel, de Gentse gilden en hun activiteiten, de beroemde torens van Gent, de opkomende industrialisering, de vernieuwing van Gent tijdens de laatste jaren, ….
Op de koop toe gingen we nog naar de km² tegel van het Rabot met o.a. de Wondelgemstraat, waar auteur Tina De Gendt ons doorheen loodst. Boeiend! Afsluiten deden we in een Grieks restaurant in de buurt, waar het lekker tafelen was!
Klik op de foto voor het beeldverslag.

Abdij van Villers la Ville / Folon

27 mei 2022 Martine,

Boeiende daguitstap naar de Abdij van Villers la Ville, een goed bewaarde bijna 900 jaar oude abdij we bewonderen de site met de ruïnes en de voorjaarsbloei in de verschillende tuinen.
Vervolgens brengen we een bezoek aan de Fondation Folon waar de Brusselse kunstenaar Folon een selectie van zijn werken tentoonstelt in de oude vierkantshoeve van het kasteel van Terhulpen. De hoeve ligt op het domein Solvay waar we een wandeling maken op een van de mooiste wandelplekken van ons land.
Klik op de foto voor het beeldverslag.

Daguitstap naar het Leen, Eeklo

18 mei 2022 Linda,
Om 10 uur waren de wandelaars present om 4 of 8 km door het prachtig provinciaal domein in Eeklo te doorkruisen. Het Leen omvat 265 hectare bos, meer dan 30 km wandelpaden waarvan de helft verhard, visvijvers, een bosinfocentrum en bosklassencentrum en een arboretum. Tot 1973 behoorde dit domein toe aan het Ministerie van Defensie die er tientallen opslagplaatsen voor munitie hadden. Nu is het er heerlijk wandelen of fietsen.  

Onze lunch kon in open lucht op het terras van de cafetaria van Het Leen. Het ging er erg gezellig aan toe. In de namiddag hadden we een afspraak met een natuurgids die ons door het arboretum leidde. Met meer dan 7000 waardevolle planten, struiken, bomen, … een must! Als afsluiter een frisse drink op het vertrouwde terras en huiswaarts, moe maar tevreden. Iedereen was het erover eens dat dit niet ons laatste bezoek aan Het Leen zou zijn.

Klik hierboven voor de foto’s van Eric en Linda.

Koken met Hilde


Op deze webpagina komen veelal verslagen van uitstappen en feestjes maar Okra Oude Bareel heeft nog veel meer te bieden.
Hier een fotoverslag door Paul van de kookles met Hilde.  Ik wou dat ik erbij was, het water komt me al in de mond!  Maar helaas, de kookles is  volzet…
Klik op de foto om naar de album te gaan.

Raspaillebos, Ronse

6 mei 2022 Linda,
De zon was van de partij, er waren aangename temperaturen. Velen van ons hielden de gsm of het fototoestel in de aanslag om velden vol boterbloemen, pinksterbloemen, sterke runderen, jonge schapen, … te fotograferen. Bossen met  hellingen vol witte daslook die je tot ver kon ruiken, de laatste boshyacinten die nog kleur gaven aan het bos, kronkelende paden, … toonden ons de schoonheid van het Raspaillebos.
Grimmene, bij Geraardsbergen, was onze startplaats voor de 5 en 9 km. Picknicken onderweg verstevigde de vriendschapsbanden. Het was weer mooi vandaag! We sloten onze fantastische dag af met een zoetje en een natje in restaurant My Lunchtime in Geraardsbergen, dat speciaal de deuren voor onze groep Oude Bareel opende. Met dank!
Elke deelnemer is er na deze mooie activiteit van overtuigd om er de volgende wandeling weer bij te zijn!

Klik op de foto om naar de album te gaan.

Floraliën 2022

3 mei 2022 Martine,
Floraliën – editie 2022
Prachtige creaties en bloemenpracht te bewonderen.
Eddy gaf ons vooraf in de plantentuin een toelichting over de Floralien zelf en over de stand van de Technopool sierteelt.

Massembre 2022

29 apr – 1 mei 2022
Hartelijke sfeer en vrolijk amusement tijdens het Okra Oude Bareel-weekend in Massembre.
Foto’s in de album en video’s in de videomap

Zonnige Zondags wandeling

24 april 2022 Patrick,
Met Jacques als gids gaan we telkens op de laatste zondag van de maand ongedwongen op stap in Gent.  Een mooie wandeling en heel wat interessante info over het reilen en zeilen in onze stad.
Jacques en Hilde gaan de komende maanden op familiebezoek in Nieuw-Zeeland. De volgende zondagse maandwandeling (29mei) wordt daarom geleid door Dirk Vernaeve, eveneens een stadgids.

Beeldverslag door Martine

Ecopower, Eeklo

15 april 2022 Patrick,
De gigantische windmolens voor de elektriciteitsproductie spreken tot ieders verbeelding, het is dan ook een buitenkans om met Okra Oude Bareel de installaties van Ecopower in Eeklo te gaan bekijken en zelfs in een windmolen binnen te gaan.
Maar eerst kregen we van de Ecopower-begeleider een duidelijke en gedreven uiteenzetting waarom het voor het milieu zo belangrijk is dat we de fossiele brandstoffen weren en we beter overstappen naar hernieuwbare energie. Niet alleen voor elektriciteit maar ook de restwarmte van de industrie en afvalverbranding kan veel beter benut worden.  Ecopower is al meer dan 20 jaar een initiatienemer en eigenaar van windmolens. De geproduceerde elektriciteit wordt uitsluitend geleverd aan de coöperanten.  Meer info op de website van Ecopower.

Klik op de foto voor het beeldverslag van Eric.

Gentsche Kwies

11 april 2022 Patrick,
Een ontspannende/inspannende namiddag met in het Parochiecentrum Oude Bareel een quiz over Gent: de cultuur, kunst, architectuur, economie, dialecten, Bekende Gentenaars en andere plezierige weetjes.  Met humor en ernst werden de vragen gesteld door Linda, bijgestaan door Hugo voor de techniek en als jury de Rechtvaardige Rechters.  In 2x 2 reeksen werd onze kennis getest. De praktische proef, een vliegerke uit een blad A4 vouwen en zo ver mogelijk laten zweven, werd gewonnen door Bert. Sommigen slaagden er zelfs in om achterwaarts te vliegen!
Deze 1ste Gentsche Kwies werd gewonnen door de groep “Vuile Muilekes” met Isabelle, Kries en Patrick en kregen als prijs Gentse Strop-bier, paaseitjes, kletskoppen en échte neuzekes.  Dat zal smaken.

Okra 65 +1 jaar: Lijndansen onder de Stadshal

8 april 2022 Martine,
Okra bestaat 65 + 1 jaar.
Dit wordt gevierd met een Okra karavaan onder de stadshal in Gent. Erik met zijn danseressen van Okra Oude Bareel brengt ons in feeststemming met lijndansen, ook de jeugd vindt dit gebeuren tof.

En nog een leuk filmpje op de video-pagina

 

Zondagse ochtendwandeling

27 maart 2022 Martine,
Met Jacques als gids op stap op onze maandelijkse zondagmorgen wandeling van 5km in Gent. We starten aan de stadshal en eindigen aan voor velen een onbekend beeld van een jonge man die naar de hemel reikt – DE VLIEGENVANGER – te vinden in het Gentse steegje tussen Nieuwpoort en de St.Jansdreef, aan de vroegere brouwerij Excelsior

Industriemuseum - KASSA KASSA

20 maart 2022 Martine,
Bezoek aan het Industriemuseum met de tentoonstelling KASSA KASSA. We maken kennis met de geschiedenis van de consumptie en distributie van 1850 tot vandaag, we sluiten af in Bar Baudelo met een drankje en een hapje.

Maandwandeling: de Oude Abdij, Drongen

7 en 9 maart 2022 Linda,
Talrijk waren de geïnteresseerden! 2 groepen van 20 deelnemers om de abdij dicht bij huis te bezoeken. Onder leiding van een schitterende gids werden we door de geschiedenis van de abdij geloodst. Onze kennis van godsdienst werd opgefrist, de kapel toonde ons zijn prachtig interieur, de sereniteit van het gebouw verbaasde ons, … we genoten met volle teugen van dit leerrijk bezoek.
In de namiddag trokken we dan met zo’n 60 actieve wandelaars door de Assels en langs de oevers van de 3 Leien . De zon deed deugd en de deelnemers waren enthousiast. Een terras in de buurt van de abdij rondde deze aangename dag af.
Klik op de foto voor het beeldverslag van Martine, Linda en Gustave.

Zondagmorgenwandeling

Een nieuw initiatief van Okra Oude Bareel.
27 feb. 2022 Patrick,
Op elke laatste zondag van maand wordt een ochtendwandeling georganiseerd, vertrek om 10u aan de Stadhal en we stappen ongeveer anderhalf uur langs een aantal opmerkelijke gevels, monumenten of beelden en krijgen telkens een korte uitleg. Deze wandeling wordt opgevat als een vrijblijvende en losse activiteit waarbij eenieder kan aansluiten of weggaan op elk moment. Inschrijven is niet nodig: wie aanwezig is, stapt mee en de rondleiding is gratis.
De eerste editie ging met veel belangstelling van start onder een stralende hemel met een frisse lentezon. De tocht ging via de Donkersteeg, ik onthoud daar vooral het verhaal van de “Paradijszak en de Stove“, verder naar de Hooiaard, het Gewad en de Lievekaai met aandacht voor het belang om in Gent een waterloopverbinding met de zee te hebben. Dan via de Brug der Keizerlijke Geneugten langs het Augustijnenklooster naar het Patershol. Jacques vertelde telkens kort en deskundig over de geschiedenis en de economie in Gent.
Einde van deze eerste zondagse wandeling aan het standbeeld van Jacob van Artevelde en gezellig napraten bij een aperitief in de Postiljon.
We kijken reeds uit naar de volgende zondagmorgenwandeling op 27/3, goed weer is alvast besteld.
Klik op de foto voor het beeldverslag van Paul.

Het Lam Gods

24 feb. 2022 Patrick,
Het “Lam Gods” zoals je het nog nooit zag.
Dankzij de organisatie van Okra Oude Bareel hebben we op een bijzondere manier het welbekende altaarstuk van Van Eyck opnieuw kunnen ontdekken.  De zeer deskundige Kanunnik Collin wist op een boeiende manier te vertellen waarom het kunstwerk specifiek voor de Vijt kapel geschilderd werd en hoe door de eeuwen heen door inhalige vorsten en dictators delen ervan verspreid werden over gans Europa en hoe het uiteindelijk weer als een geheel in de St-Baafskathedraal pronkt. Echter nog steeds zonder het originele paneel van de Rechtvaardige Rechters, de verhalen errond zijn welbekend.
In de Crypte werd op een innovatieve manier met een AR-bril uitleg in woord en beeld geven.  Heel leuk hoe je om de virtuele maquette heen kunt wandelen, alsof je van bovenuit naar het 15de eeuwse Gent kijkt.
En dan naar de centrale kapel met het “Lam Gods”.  Je staat verbluft van de schitterende kleuren en de vele details van het meesterwerk. Woorden schieten werkelijk te kort om de verwondering te beschrijven.
Een tip: neem een kleine verrekijker mee om de details goed te zien. Ik keer zeker nog eens terug, met verrekijker.
Meer over de tumultueuze geschiedenis: https://visit.gent.be/nl/de-avonturen-van-het-lam-gods

Design Museum, Gent

13 feb. 2022 Martine,
Met Okra naar het Design Museum Expo 10 jaar Muller-Van Severen. Een uitzonderlijke collectie, hun intuïtieve en eclectische selectie van een 100-tal stukken gaat in dialoog met eigen werk. Om te eindigen nemen we een kijkje aan de hand van maquettes naar het ontwerp van DING, dat verbindt de drie bestaande gebouwen van het museum en komt op een braakliggend terrein in de Drabstraat. De nieuwe vleugel opent in 2024.

Maandwandeling: St-Martens-Latem

7 feb. 2022 Linda,
47 wandelaars kwamen op het appel voor de 4,5 km en 8,5 km. We volgden de Albijn Van den Abeele-kunstroute dwars door het ‘oude’ en ‘nieuwe’ Latem, door de (drassige) Latemse Meersen, langs nauwe doorsteekjes, … om uiteindelijk te belanden in De Klokkeput voor een drankje en een hapje. Vooraf kregen we een deskundige uitleg van Eddy, die ons de Latemse kunstenaars in hun tijd kaderde. Bart zorgde ervoor dat we onderweg op de hoogte gebracht werden van allerlei weetjes. De zon was, na een bijzonder nat en winderig weekend, van de partij. Je kon het zien : iedereen genoot ervan! Met dank aan Martine voor de prachtige foto’s!

Graffitiwandeling door Gent

21 jan. 2022 Linda,
25 geïnteresseerden (en een aantal die op de wachtlijst bleven staan) waren paraat voor de lang verwachte graffitiwandeling. Onze gids, Alex De Bruycker, begeleidde ons doorheen de stad, terwijl we heel veel te weten kwamen over de graffitikunstenaars, de technieken, de filosofie, … van deze merkwaardige kunst. Ook ging hij niet voorbij aan beelden, gebouwen, kunstwerken die onze stad mooi maken. Ieder van ons ontdekte nieuwe hoekjes in de stad. Kennis, humor, professionaliteit dreven boven. Na een lekkere versnapering, aangeboden door ons trefpunt, gingen een aantal gezellig iets drinken en/of eten. Gezelligheid en kameraadschap troef!

De graffitiwandeling heeft meerdere fotografen geïnspireerd, een ruime selectie vind je bij de fotoalbums met een klik op de foto.

Liniewandeling, Eksaarde

10 jan. 2022 Martine,
De linie is een lappendeken van bossen, moerassen, weides, rietveldjes en vijvers, de wegel slingert zich een weg door het natuurgebied en wringt zich in allerlei bochten langs de Moervaart, we sluiten onze geslaagde namiddag af in Den Bascuul.
Zoals steeds: meer foto’s met een klik op de foto!