Archief 2023

Archief 2023

Maandwandeling: Poekekasteelroute

4 maart 2024, Dirk
Poeke, sinds 1977 een deelgemeente van Aalter, is een  idyllisch kasteeldorp.
We wandelen in een landelijke omgevingen door het park van het Kasteel van Poeke, opgetrokken in  neoclassicistiche stijl en omringddoor een slotgracht.
Met beeldverslag door Dirk, klik op de foto

Oud Justitiepaleis, Gent

12 feb.. 2024, Martine
Onze gids Martin Minnaert, kamervoorzitter en persrechter,  begeleidt ons door het monumentale gebouw en geeft toelichting rond ons rechtssysteem en haar structuur.

Liefde en erotiek in Gent

12 feb.. 2024
Een stukje geschiedenis van de liefde in Gent met Alex De Bruycker

Bezoek Federaal Parlement

12 feb.. 2024
Met Bart naar het Federaal Parlement Brussel, een leerrijke daguitstap met lekkere lunch en een korte wandeling op onze terugweg.

Klik op de foto voor het beeldverslag van Martine en Dirk.

Maandwandeling Lievegem

5 feb.. 2024, Bart
‘Zomergem of all places’, en toch. Een landelijk dorp met 7.200 inwoners gefusioneerd met Waarschoot en Lovendegem tot Lievegem. Gelegen aan een heuvelrug die zich van Oedelem, over Maldegem, Ursel en Oostwinkel tot Zomergem en verder uitstrekt. Het zijn restanten van getuigenheuvels die een oude kustlijn markeren. Weliswaar tot 28m hoog, maar voor de meeste van de 29 aangetreden  deelnemers onopgemerkt. Vandaar : ‘wanneer mogen we klimmen?’ .
Buiten de dorpskern was het zeer landelijke tussen velden en weiden. Uiteraard hebben we de bezienswaardigheden van het dorp niet aan ons laten voorbijgaan. De monumenten van de lokale beroemdheden: Ledeganck, vrederechter, flamingant en romantisch schrijver. Maar ook Martinus Steyaert (° 1647), Doctor in de theologie, rector van de Leuvense Universiteit, bisschop van Roermond, en last but not least een  voorvader van Jeanine. We zagen ook een unieke duiventoren uit 1735 bij de Duivekeethoeve.
Na WOI werd de gebombardeerde dorpskern gerestaureerd. Het gemeentehuis en de kerk werden geconcipieerd door architect Valentin Vaerwyck, …. Jawel dezelfde als degene die de kerk van de Oude Bareel en het provinciegebouw liet zetten.
Afsluiten deden we in de tearoom Bistronomie ’t Zoet Gemoed, waar we ons tegoed deden aan energierijke taartjes, wafels, pennenkoeken en appelbeignets… voorwaar een gezonde wandeling.

 

St-Niklaaskerk, een rondleiding

29 jan. 2024, Martine

Een grote groep Van Okra Oude Bareel was present voor de gegidste rondleiding in de Sint Niklaaskerk-Gent en daana gezellig napraten in Brasserie Artevelde.

Nieuwjaarsreceptie

26 jan. 2024, Patrick

De nieuwjaarsreceptie kreeg veel belangstelling en werd zeer gesmaakt.  De teamleiders Linda en Bert gaven een overzicht van de komende activiteiten en wezen op het belang om snel in te schrijven. Alle info vind je in de maandelijkse nieuwsbrief geredigeerd door Hugo en vanzelfsprekend ook op de deze website.
 Freddy meldde dat we reeds 381 leden hebben, de kaap van 400 leden is binnen bereik: een duidelijk teken van succes voor Okra Oude Bareel.  Paul gaf met een geslaagde fotoreeks een mooie impressie van het voorbije werkingsjaar.  Tot slot werd al vooruitgekeken naar 2025: dan viert Okra Oude Bareel het 10-jarig bestaan!

2023

Kerstfeest

21  dec. 2023

Gezellige avondwandeling in de verlichte straten in het centrum  van Gent en napraten in de Brouwerij Artevelde.

Kerstfeest

20  dec. 2023

Vrolijk  Kerstfeest met Okra Oude Bareel en een échte Kerstman!

Aan alle leden de hartelijke wensen voor een 
Gezond, Gelukkig en Vredevol 2024

Kerstuitstap: Rijsel

15  dec. 2023, Linda
Met de trein naar Lille (Rijsel)! Wàt een makkie! Een echte aanrader! In 1.15 uur ben je in het centrum van deze prachtig gerenoveerde stad beland. Voor velen onder ons was het jàren geleden dat ze Lille bezochten. Wat een metamorfose onderging de stad! Het station Lille Flandres is op het steenworp van het Vieux Lille. Aangenaam wandelen door veilige straten, prachtige winkels, kunstgalerijen in art nouveau-, art déco-stijl… De geboortestad van Charles De Gaulle mag er zijn. De Grand’ Place met het beursgebouw uit 1652,  het Place du Théâtre met zijn neoklassieke opera en het 76 meter hoog belfort met zijn beiaard, … Rue de la Bourse, Rue des Chats Bossus, Rue de la Monnai… stuk voor stuk straten waar je kan flaneren en genieten. We waren ook erg onder de indruk van de Notre-Dame de la Treille-kathedraal. Een groepsfoto op de trappen ervan kon niet ontbreken. Met dank aan de fotografen en de 40 geïnteresseerde, sympathieke deelnemers! Waar gaan we volgend jaar heen? Suggesties zijn welkom!
Beeldverslag met een selectie van foto’s door Bert, Dirk, Eric en Paul.

Maandwandeling, polderdorp Overslag

4 dec. 2023, Dirk
Een winterse wandeling van 8 km op 4 december in Overslag (Wachtebeke), een zelfstandig dorp verdeeld over Nederland 🇳🇱 en Belgie 🇧🇪.
Een wandeling in een lieflijk, landelijk polderdorp met zijn kreken en een gezellige afsluiter in “De laatste afsluiter” (Golf Wachtebeke), georganiseerd door Bart Vandendriessche.
Klik op de foto voor het beeldverslag door Dirk Van Troos.

Zondagmorgenwandeling

26 nov. 2023 
De laatste zondagmorgenwandeling voor dit jaar.  Zoals steeds een aangename en interessante tocht door het centrum van onze mooie stad Gent en voor de (talrijke) liefhebbers gevolgd door een aperitief.  Dankjewel Jacques voor dit initiatief.

Zie de nieuwsbrief en agenda voor de volgende afspraak.

Antwerpen – Zurenborg

22 nov. 2023, Linda 
Met de trein naar Antwerpen Berchem. Onmiddellijk bij aankomst konden we van de prachtige 19de-eeuwse Belle Epoquewijk genieten. Een potpourri van stijlen maken Zurenborg uniek in Europa. Buiten de architecturale waarde stelden we vast dat de wijk ook heel trendy is om er te wonen en ontspannen. Op de Dageraadplaats vonden we allemaal wel een horecagelegenheid waar het gezellig toeven was en bovendien nog lekker ook. Na de lunch stapten we naar het Centraal station, waar we stilstonden bij de pracht en praal van dit gebouw uit de (bedenkelijke) periode van Leopold II . Onderweg passeerden we de jodenwijk, waar we toch eventjes ondergedompeld werden in deze bijzondere wereld. Onze supergids onderhield ons van begin tot einde over zowel geschiedkundige,  culturele, religieuze, taalkundige, … weetjes. Wat een ongelooflijke kennis in 1 man!

Charleston Fuif

18 nov. 2023, Annie 
De fuif was meer dan geslaagd!
Volle, mooi versierde zaal, goede muziek maar vooral veel BLIJE gezichten (zie maar op de foto’s).
Een vrolijke bende leefde zich uit op de dansvloer, anderen keken vanop hun stoel naar het leuke gedoe. Er waren heel veel dames die zich in het thema Charleston hadden verkleed, enkele mannen ook trouwens, het was heel mooi om te zien hoe ze hun best hadden gedaan zonder veel kosten maken. Leden hadden kinderen, kleinkinderen, vrienden mee, een heel gemengd publiek en dat is het goede aan de Okra fuif !

Dirk Musschoot

16 nov. 2023, 
Dirk  Musschoot over zijn boek “TOEN GELUK NOG HEEL GEWOON WAS”, waarin hij beschrijft hoe het  doorsnee Vlaams gezin in 100 jaar tijd evolueerde. Dirk Musschoot vertelt op een boeiende manier  aan de hand van persoonlijke verhalen & anekdotes over desleutelmomenten in de  gezinsgeschiedenis van de voorbije 100 jaar. “Toen geluk nog heel gewoon was” heeft een hoog  nostalgiegehalte, maar richt eveneens de blik op de toekomst! 

Campo Sancto

12 nov. 2023, Linda
Wat een prachtige begraafplaats bezochten we! An Hernalsteen, onze gidse is dé kenner als het op ‘kerkhoven’ aankomt. Zij maakte ons onmiddellijk heel duidelijk dat er hier in Sint-Amandsberg geen sprake is van een Campo Santo. Deze term werd ooit per abuis de geschiedenis ingeloodst. Volgend jaar 2024 hebben we al een afspraak met haar om het enige en echte campo santo in Mariakerke te bezoeken.
Het is een feit dat we op heel wat momenten overdonderd waren door de schoonheid van de graven. De verhalen achter de dood, de familiale omstandigheden van de overledenen, de gevoeligheden in de geschiedenis,… het was opnieuw een bijzonder boeiende morgen. De verhalen over beroemde en minder beroemde overledenen kregen vorm naarmate de morgen vorderde. We waren met té veel, dat is waar, maar iedereen was stil door de continue verwondering. Blij en dankbaar dat er steeds zoveel geïnteresseerde leden opdagen op onze culturele activiteiten! Tot…!

De Zwarte Doos (bis)

23 okt. 2023
Wegens de grote belangstelling voor ‘De Zwarte Doos’, het archief van de stad Gent, werd een tweede rondleiding georganiseerd. 
Het fotoverslag door Dirk bekijk je met een klik op de foto

Paddenstoelenwandeling

23 okt. 2023, Linda
Op maandag 23 oktober waren we weer paraat voor een geleide wandeling in het Stropersbos in Stekene. Bernard Missiaen van Natuurpunt, natuurkenner bij uitstek, all-roundman en filosoof op de koop toe, leidde ons naar een schat aan paddenstoelen. Ondertussen was er ook aandacht voor de bomen, de vogels, de groeiwijzen, …
25 geïnteresseerden hingen aan zijn lippen.

Achteraf was het heerlijk genieten bij een drankje en dit maakte onze namiddag compleet.

Jeu de boule

20 okt. 2023
Jeu de boule ofwel petanque is niet enkel een gepassioneerd spel in de Provence maar ook hier bij Okra Oude Bareel wordt met concentratie en overgave naar de “cochonnet” gemikt en worden ernstig de afstanden gemeten. 
Je kan samen met andere Okra-leden aan dit ontspannende en leuk spelletje meedoen: afspraak iedere 1ste, 2de en 3de vrijdag van de maand om 14 uur in de parochiale kring. Kostprijs: 1,00 €!
Meer info bij mark.persijn@telenet.

Bloemschikken met Jo

12 okt. 2023
Enkele keren per jaar komen dames (waar blijven de heren?) samen om onder de bezielende leiding van Jo kunstige bloemstukken op te maken.  Deze keer, hoe kan het ook anders, onder thema ‘Herfst’.  Met de foto’s van Paul kan je hun creativiteit bewonderen.

Daguitstap Ronse en Maarkedal

2 okt. 2023
Ronse is een vergeten parel van de Vlaamse Ardennen, een faciliteitengemeente met een rijk  textielverleden dat we leren kennen via de Art Deco-huizen/wijk, een fabrieksbeluik, de weverij  MUST…Ronse heeft ook een aanbidding van de heilige Hermes die al 1000 jaar bestaat en nog  steeds herdacht wordt via de Fiertel en in de basiliek.
Klik op de foto voor het beeldverslag.

Proefcentrum voor Sierteelt

29 sept. 2023, Martine
Bezoek aan het Proefcentrum voor Sierteelt- Destelbergen, veel gezien en geleerd met de uitvoerige uitleg door Eddy gewezen directeur van het Centrum.

De Zwarte Doos

22 sept. 2023, Martine
Bezoek aan de Zwarte doos – dienst Stadsarcheologie – erkend onroerend erfgoed depot van de stad Gent.
Een zeer leerrijke namiddag  met Okra Oude Bareel.

Verbeke Foundation

7 sept. 2023, Martine
Met de fotoclub van Okra Oude Bareel uitstap naar Verbeke Foundation, een museum waar moderne en hedendaagse kunst wordt geëxposeerd.

Klik op de foto voor de fotoalbums.

Delvaux in Sint-Idesbald

4 sept. 2023, Linda
32 geïnteresseerden reden op deze prachtige woensdagmorgen naar het zeetje. ’s Morgens genoten we van een erfgoedwandeling van zo’n 5 kilometer in het stemmige Sint-Idesbald. Mooie villa’s, uitgestrekt strand, rustige straatjes, art deco-huizen, vroegere vissershuisjes …
Lunchen deden we in ’t Vlierhof: onder de parasols genoten we met zijn allen van een heerlijke maaltijd.
In de namiddag loodsten ons 2 bijzonder enthousiaste en getalenteerde gidsen door de verschillende periodes van de schilder Paul Delvaux. Na ons bezoek waren we volleerde Delvaux-kenners.

Een drankje als afsluiter van deze schitterende dag mocht niet ontbreken

Maandwandeling Beervelde

6 sept. 2023, Linda
We kregen toestemming van de graaf van het kasteel van Beervelde om door de tuinen te wandelen. Prachtige omgeving, mooie waterpartijen, verscheidenheid van bomen, water- en roofvogels, …
Verrassend was dat je zo dicht bij de Oude Bareel van zoveel natuurschoon kan genieten.
De Bonte Koe in het dorp verwelkomde de dorstige wandelaars.

Fietsen rond Overmere

27 aug. 2023
Fietsen rond Overmere, een tocht van 40 .km

Wereldhuis Bonangana, St-Niklaas

21 aug. 2023, Linda
Een babbel over ‘asiel en migratie’
Maandag 21 augustus kwam Linda D., vrijwilliger pur sang bij de vereniging Wereldhuis Bonangana ons bijpraten over ‘asiel en migratie’.
Bongana is een vereniging voor inburgering, participatie en emancipatie van vluchtelingen. De mensenrechten vormen de leidraad. Binnen deze organisatie werken een heel team sterk geëngageerde vrijwilligers met taallessen, huiswerkbegeleiding, …
Aan de hand van een korte uiteenzetting begrepen we beter waarom mensen vluchten, hoe hun lange weg naar migratie en integratie verloopt, welke stappen deze mensen moeten nemen, …
Na het interessant exposé gingen we de natuur in voor een wandeling van 4 en 8 km. Een ijsje op een boerderij smaakte heerlijk bij de bijzonder hoge temperaturen. Onze dorst lessen kon ook niet uitblijven.
Een leuke, boeiende dag voelde goed aan!

Klik op de foto voor het beeldverslag van de voordracht en wandeling

Dagwandeling in Zeeland – Groede

8 aug. 2023, Linda
Met 33 moedige wandelaars waren we. De meesten kwamen gegroepeerd in auto’s.  Na dagen van regen, wind, storm,…brak de zon door. Een aangename 19 graden, blauwe lucht, wolkjes, matige wind…wie had dat ooit durven dromen?
Door een prachtig natuurlandschap met perfecte ruimtelijke ordening (op zijn ‘Hollands’) stapten we 13 of 6 km langs waterpartijen, dijken, akkers, … Picknicken deden we onderweg.
We eindigden in een typische strandpaviljoen  waar we bij pot en pint onze dorst konden lessen. Moe maar tevreden keerden we huiswaarts.

Klik op de foto voor het beeldverslag.

Paarden op pensioen

5 juli 2023, Martine
Een interessante rondleiding in The Old Horses Lodge te Laarne, een asiel voor verwaarloosde paarden, pony’s en ezels. Met daarna een mooie wandeling in de Kalkense Meersen.

Stijladvies

21 juni 2023, Annie
De workshop STIJLADVIES was een schot in de roos. Met styliste Katia De Saedeleer en hulp van ons allen, kreeg elke deelnemer te horen welke kleuren, juwelen, brilmonturen, sjaals het beste ben hen past. 
Het werd een wisselen van kledij en sieraden om alzo onze persoonlijke stijl te benadrukken.
Kleur- & stijlanalyse heeft niets te maken met mode of modetrends, enkel tot welk seizoen type jij hoort bepaald de beste keuze voor je eigen stijl.
Klik op de foto voor het beeldverslag van Bert.

BBQ

13 juni 2023, Martine
Een feestelijke BBQ geurt bij Okra oude bareel super lekker, met muzikale omlijsting door Blues From The Attic. Onze vrijwillers gaven terug het beste van zichzelf om ons te laten genieten in verbinding met elkaar, waarbij Jo en haar team zorgde voor de prachtige bloemstukjes

”Moderne dans voor vitale senioren”!

25 mei 2023, Annie
Deze titel trok onze aandacht en sneller dan je denkt, waren de enthousiaste Okra-lijndansers van de partij.
Hermine, stagiaire aan de CODARTS dansschool in Rotterdam, kwam ons begeleiden bij deze bijzonder leuke danslessen.
Je kunt enkele sfeerbeelden van deze moderne dansstonde bekijken op Youtube, want Okra-nationaal had oog voor deze vernieuwende activiteit.
Bekijk dus het Okra- journaal van mei via deze link: klik hier. (kijken vanaf 15’46”).
En als men niet danst ? Kijk hier!

Crea-groep

25 mei 2023, Annie
Onze crea-groep sloeg eind 2022 aan het haken, breien en naaien.
Op het kerstfeest en de nieuwjaarsreceptie kon je het winkeltje vol leuke spullen van onze vrijwilligers zien. Deze werkjes werden toen ten voordele van de vzw Uilenspel verkocht.
Uilenspel is een vereniging van vrijwilligers die gratis schoolse ondersteuning geven aan kinderen met een maatschappelijke kwetsbaarheid.
Op 25 mei stapten we met de opbrengst van de verkoop naar het Uilenspel in het Groot Begijnhof. We overhandigden het team daar een cheque met een waarde van € 500. 
Dank aan al onze leden voor de financiële ondersteuning! Ook onze crea-groep zijn we bijzonder erkentelijk, niet alleen voor het schenken van hun persoonlijk materiaal, maar zeker ook voor het verwerken ervan tot mooie werkjes!

De Bijloke site

15 mei 2023, Martine
Rondleiding met gids op de Bijloke site. Eeuwenlang een medisch centrum, nu een cultuurcentrum in Gent.
De weergoden hadden gekozen voor een kletsnatte namiddag maar regenkledij en paraplu’s boden weerwerk. Gids Etienne vertelde gedreven over de Bijloke site en gaf aan hoe men de geschiedenis kan ‘lezen’ door aandachtig naar de gebouwen en hun bouwelementen te kijken.
Klik op de foto.

Nokere Kordaalroute + Kruiden Claus, Kruisem

12 mei 2023, Linda
Maandwandeling Nokere Kordaalroute + bezoek aan Kruiden Claus in Kruisem.
Het was een druilerige dag, maar het hinderde de wandelaars niet om op te dagen. Zuurstof in de lucht, nevelige weilanden, dichte bossen, geurende lentebloeiers alom, vee in de weiden, modder (…), prachtig kasteeldomein, gezellige Nokere dorpskom met zijn kasseien.
Hoogtepunt was natuurlijk het kasteel van Nokere met zijn prachtig landschapspark en verschillende vijvers. Het 17de eeuws poortgebouw, het koetshuis, de prachtig gerestaureerde arbeiderswoningen… de familie Casier mag er trots op zijn!
Lunchen deden we in ’t Landhuys, waar we genoten van de excellente en vriendelijke service.
Nadien vertrokken we naar Kruiden Claus, waar we een deskundige uitleg kregen over zo’n 40 kruiden, een kleine selectie van de bijna 300 kruiden die ze daar kweken. Met de nodige humor van de spreker genoten we van de rondleiding. Op het einde mocht iedereen een plantje kiezen. Sommigen konden het niet laten om meerdere exemplaren mee te nemen.
Wàt een complete dag was dit weer!
Klik op de foto voor de sfeerbeelden van Martine en Linda.

Padel

7 mei 2023, Dirk
Een gezonde geest in een gezond lichaam…Padel als sportief en sociaal bindmiddel brengt mensen samen. Een OKRA-activiteit voor zij die het sportvirus in zich hebben en nog in de mogelijkheid zijn om deze sport te beoefenen. SPORTEN met mate(n)…
De 2de initiatiecursus (8 lessen/vrijdagen) gestart op 31maart, loopt ten einde op vrijdag 26 mei.
De zomerspelen Padel (elke donderdagmorgen), dit jaar gestart op 6 april lopen door tot eind september 2023.
Na de zomerspelen (vanaf oktober 2023) worden, net zoals vorig jaar, de winterspelen Padel opgestart tot eind maart 2024.
De Padel winterspelen is echter geen OKRA-activiteit maar een zuivere Padel TC De Krijte-activiteit.
Klik op de foto en bekijk de sfeerbeelden.

Zondagse stadswandelingmet Jacques

30 april 2023
Vorige maand geen zondagse wandeling wegens te veel regen.  Maar de traditie houdt stand: op de laatste zondag van de maand een stadswandeling met als gids Jacques en voor de liefhebbers een aperitief op het einde.  Afspraak om 10u aan de Stadshal, inschrijven niet nodig.

Provinciehuis

24 april 2023, Martine
Een geleid bezoek aan het Provinciehuis in het hartje van onze stad, in het vooruitzicht van een nieuwe locatie in de Leopoldskazerne.

Keukenhof

19 april 2023, Martine
Met Okra naar het Keukenhof, een 32 hectare groot bloemenpark in Lisse waar jaarlijks in het voorjaar bolgewassen van tuinbouwbedrijven worden tentoongesteld. Een heerlijke dag met een kleurrijke bloemenpracht en de weergoden waren ons gunstig gezind.

 

MSK, Theodoor Rombouts

16 april 2023, Martine
Met Okra Oude Bareel naar de tentoonstelling Theodor Rombouts (1597-1637).
Met zijn vlammende kleuren en expressieve gezichten haalt MSK Gent schilder Theodoor Rombouts uit de schaduw.

Klik op de foto!

 

Bloemschikken

12 april 2023, Kries
Af en toe, meestal bij het wisselen van de seizoenen en soms ook voor het pure plezier, komen enkele dames (waar blijven de heren?) samen om hun creativiteit in te zetten voor “bloemschikken”. Jo neemt het initiatief, brengt het basisidee aan en voorziet het nodige materiaal. Dan snoeit, knipt, bindt en schikt men ijverig, telkens weer een sfeervol kunstwerkje.

Maandwandeling Erfgoedsite Ename

11 april 2023, Linda
Hilde, historica en lid Oude Bareel, leidde ons vandaag rond op de erfgoedsite in Ename, deelgemeente van Oudenaarde. We leerden dat dit rustige dorp zeer belangrijk UNESCO-erfgoed koestert. Vooral de unieke Ottoonse kerk verwonderde velen onder ons. Het kleinschalig museum leerde ons hoe de bewoners er door de eeuwen heen leefden, aten, werkten, … De ruïnes van een abdij, gesticht nadat de graaf van Vlaanderen de Schelde overstak om orde op zaken te stellen, toonde ons ook een minder bekend stukje geschiedenis.
In de namiddag wandelen we rond het oerbos ‘t Ename, onlosmakelijk verbonden met de abdij. Het weer zat buiten alle verwachtingen mee en iedereen genoot nadien in de stad Oudenaarde van een natje, terwijl op de achtergrond het gejoel op de kermis weerklonk. Bedankt, geïnteresseerde deelnemers, om erbij te zijn!

Weekend Massembre

31 maart – 2 april 2023, Linda
Het wordt stilaan traditie: voor de 5de keer op rij gingen meer dan 30 leden mee op weekend naar Massembre (Heer sur Meuse).
Bart en Anita zorgden ook dit keer weer voor een prachtig programma, waarbij elkeen wel wat naar zijn gading vond.
Op vrijdagnamiddag startten we met een bezoek aan het prachtig gerestaureerde Kasteel Lavaux St.-Anne. Kelders, zolders, torens, tuinen, … we doorkruisten elke ruimte. Daarna richting Massembre. Op zaterdag genoten we van het Bois-de-Wagne, waar de dikke tapijten paaslelies uitbundig bloeiden. Prachtig! Door de regen van de laatste dagen werd het wandelprogramma stelselmatig aangepast, zodat we toch konden genieten van rustige landbouwwegen, lichte hellingen, mooie dorpjes, … Voor iedereen zal het hoogtepunt van het weekend de ontspanningsavond geweest zijn. Taalspelletjes, behendigheidsproeven, doordenkers, … het was voortdurend schaterlachen. Zondagmorgen gingen we naar Hierges, een van de mooiste dorpjes van Frankrijk waar we een korte wandeling maakten. We rondden ons weekend af met alweer een smakelijk aperitief, een lekkere maaltijd, een kopje koffie en dan … afscheid nemen om huiswaarts te rijden. Het was wéér mooi! Vriendschappen werden gesmeed of bestendigd. We keerden met een warm gevoel terug huiswaarts! Bedankt vrienden voor deze warme ervaring!

Het verslag van Monique:
De weersvoorspelling was niet bemoedigend maar de zonnige stemming van de deelnemers maakte er een fantastisch weekend van. 
Dank voor de goede organisatie van plan A naar plan B.
Het kasteel van Lavaux Sainte Anne is zeker de moeite waard, we werden ondergedompeld in de wereld van jonkvrouwen, graven, andere edelen en jagers. Zoals gewoonlijk konden we ‘s avonds genieten van heerlijke maaltijden en ’s morgens was er een mooie keuze voor het ontbijt. Er werd ook gewandeld, ieder naar eigen kunne.
Zaterdagvoormiddag gingen we naar Doische, daar zagen in het bos een zee van paasbloemen. Na de indoor picknick was er keuze tussen een natuurwandeling of bezoek aan het treinmuseum in Treignes of een stadswandeling in Dinant.  De dag werd afgesloten met de hilarische quiz en een echte zangstonde. 
Zondagvoormiddag wandelden de meesten, enkele deden spelletjes. 
Veilig thuis kunnen we al dromen van de volgende uitstap. Het organisatieteam verdient een zeer grote merci en ook dank aan de deelnemers voor het aangename gezelschap. 

Klik op de foto voor het beeldverslag van Brigitte, Eric en Linda

Bezoek aan Brussel en rondleiding in de VRT-gebouwen

13 maart 2023
Iedereen weer stipt op tijd en paraat voor een bijzonder aangename dag. Sporen naar Brussel en dan met onze gids Jacques via de Graanmarkt, het Beenhouwersstraatje, de Koninklijke Sint-Hubertusgalerij en de Grote Markt op weg naar Muntpunt. Daar werden we verwelkomd door een vlotte dame die ons rondleidde in de grootste Vlaamse bibliotheek van Brussel. Muntpunt is ook hét communicatiehuis waar iedereen terechtkan voor het Vlaamse luik in Brussel. Een bezoek meer dan waard!
In Foodcourt Wolf kon iedereen zijn gading vinden in Syrische, Griekse, Viëtnamese, Belgische … gerechten.
Hoofdbrok van de dag: VRT. Met de bus naar de Reyerslaan, waar we een rondleiding kregen in de studio’s van zowel radio- als televisiezenders. Indrukwekkend hoe men met € 0,14 per dag per Vlaming zoveel mooie en interessante programma’s kan maken! We zagen de tv-studio’s van de nieuwsdiensten, mochten live aanwezig zijn bij Anja Daems in de Radio 2-uitzending, konden zelf even weervrouw of politicus spelen, …
Eindigen deden we met een lekker drankje op de Graanmarkt aan Brussel Centraal. Al die informatie maakte ons zo dorstig! Moe maar tevreden keerden we huiswaarts.

Durme-wandeling

6 maart 2023
Een wandeling langs de kronkelende Durme.
De wandeling van 9 km leidt ons in een open meerslandschap.

Zondagse wandeling februari

25 feb. 2023, Patrick
Een zeer frisse zondagochtend maar de felle zon kon de mensen en de stad opfleuren. Het mooie weer deed ook een grote groep naar de Stadshal komen voor de zondagse ochtendwandeling. Deze keer als gids Bart Vandendriessche met het onderwerp: de geschiedenis van de katholieke arbeidersbeweging in Gent. Hij vertelde boeiend over het ontstaan van deze politieke strekking en de concurrentiestrijd met de socialistische partij. De hele maatschappelijke beweging van de katholieke zuil leidde tot tal van instellingen die nu nog steeds bestaan (o.a. beweging.net, VDK, CM en Okra). De wandeling ging langs de verschillende, grote gebouwen die een belangrijk deel hadden in de ontwikkeling van deze politieke en sociale strekking. Als insider kon Bart heel wat persoonlijke anekdotes vertellen.

Film bij Okra Oude Bareel

23 feb. 2023, Martine
Qu’est-ce qu’on a fait au bon Dieu?
Een vrolijke film + gezellig samenzijn met koffie en taart + een afzakkertje = een leuke filmnamiddag in Parochiecentrum Oude Bareel

Wandeling 'Lieven Bauwens'

22 feb. 2023, Martine
Dany Hendrickx kruipt in de huid van Lieven Bauwens 
Lieven Bauwens, onlosmakelijk verbonden met Gent. Hij kwam als het ware recht uit de hemel om ons in vol ornaat zijn levensverhaal te vertellen. Leerrijk, humoristisch, interessant, boeiend, …
We genoten gedurende 2 uren van de ‘show’ van onze gids Dany. Vorig jaar liet hij ons kennis maken met de socialistische voorman Anseele en nu werd hij de ondernemer Bauwens, die met zijn ups en downs ‘carrière’ maakte. We kennen de man van het smokkelen van de spinmachine Mule Jenny, maar hij was zo veel meer. Dit werd ons tijdens deze activiteit duidelijk gemaakt.

Klik op de foto voor het beeldverslag